5 minút čítania, Matej Podstavek 09. 04. 2019

Egyszerű azt hinni, hogy amikor az esküvői öltözékekről van szó, az csak a menyasszonyi ruhát, esetleg a koszorúslányok ruháit jelenti. A vőlegény felvesz egy fekete öltönyt és kész, nem?

Ez egy téves megközelítése a helyzetnek. Mint vőlegény, a te öltözéked is fontos, és némi tervezés szükségeltetik. Míg az öltöny maga adott, ez egy kifejezetten tág fogalom és nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Sőt, már maga az ing is egy komplikáltabb kérdés, mint azt hinnénk. Ennek a cikknek két célja van - hogy ráébresszen arra, milyen fontos is a megfelelő ing kiválasztása, illetve segítsen ebben a feladatban.

Hosszú ujjú ingek

Amikor eljön a menyegző napja, sokkal nyugodtabb lesz a hangulat, ha minden meg van szervezve és nincs az utolsó pillanatban összecsapva. Murphy törvénye által valamilyen helyzet úgyis fellép majd, amire hirtelen kell reagálni, hogy minden a terv szerint haladjon. Ezért amit csak meg tudsz oldani előre, azzal tégy is úgy!

Az ing kiválasztását több irányból kell megközelíteni. Az ingednek összhangban kell lennie az öltöny többi részével is, de erről majd máskor olvashatsz bővebben - most csak magára az ingre öszpontosítunk.

Fontos figyelembe venni az ing színét, szabását, anyagát. Sokrétű az ingek világa, tág a választék minden téren.

Szín

A közhiedelemmel ellentétben az esküvői ing színe bizony lehet más, mint fehér. Bár tradicionálisan tényleg a fehér volt egy időben az egyetlen elfogadott szín, manapság sokkal nagyobb szabadságot élvezhetnek a vőlegények. Ha esetleg templomi szertartás is lesz, oda ajánlott maradni a fehérnél, viszont más helyzetekben válogathatunk.

DIVATOS VILÁGOSKÉK SLIM FIT

Figyelembe kell venni azt, hogy van-e már kiválasztott dekor szín, vagy tematika. Ilyen esetben választhatjuk ingünket úgy, hogy színben passzoljon a díszítéshez. Általában a világosabb, tompább színek az elterjedtebbek - bár a fehér már nem egyeduralmú, túlságosan nem rugaszkodtunk el tőle.

A szürke, bézs, vagy krémszínű ingek azok, amik legközelebb állnak a tradicionális fehérhez, és egyes etikett szakértők szerint ezek még egy templomi szertartásnál is elfogadhatóak lennének. A kék teljes színskálája is rendelkezésre áll, a világostól a sötétig mind illik az elegáns környezethez.

Az erősebb és vibránsabb színeket, mint például a piros, sárga vagy a zöld különböző árnyalatai kerülni kell, kivéve ha ezek alkotják az esemény dekorjának színeit is. A mintákat ugyancsak mellőzni kell - az esküvői ing egyszínű.

Szabás

Amikor az ing szabásáról van szó, nagyjából ugyanazokat a szabályokat kell követni az esküvői ingednél mint bármelyik másiknál. Érdemes egy szabóval hozzád igazíttatni hogy a lehető legjobban álljon - mégiscsak az esküvődről van szó!

Ajánljuk, hogy egy klasszikus hosszabb-, vagy egy modernebb szűk típust válassz. Abban az esetben ha van rajtad pár plusz kiló, inkább az előbbi fog jól állni és kényelmesebb lesz a szertartás és tánc alatt.

Az ing gallérja is fontos. Ilyen eseményeken általában nem illendő legombolt gallérú inget választani. Ezen kívül az arcformádhoz igazítsd a gallér fajtáját. A keskenyebb gallérok a kerekebb arcúakhoz, míg a szélesebb gallérok a vékony, hosszú arcúakhoz illenek.

DIVATOS FEKETE ING

Fontos, hogy hosszú ujjú legyen az esküvői inged. Igazítsd a zakóhoz az ujjhosszt, ugyanis alapvető szabály, hogy a zakó ujján 1.5 centiméterrel túl lógjon az ingujj, de nem többel!

Anyag

Nem szabad elhanyagolni az anyag kérdését sem. Fontos, hogy a nagy napon minél kényelmesebb legyen az inged, hogy biztosítsa a szellőzést és a nap végén ugyanolyan jól nézzen ki mint az elején.

A pamut ingek rendszerint a legkényelmesebbek, mivel ezek szellőznek a legjobban, így nem fogsz megizzadni, még ha a melegebb hónapokra is van tervezve a menyegző időpontja. Egy műszálas ing nagyon gyorsan fülledt lesz.

Ugyanakkor a 100% pamut ingek a leginkább hajlamosak a gyűrődésre, így a megfelelő választás egy pamut-műszálas keverék, magas pamut tartalommal. Egy 70%-os pamut ing az, ami általában ideális.

Bár az ingednek önmagában meg kell felelnie ezeknek a szabályoknak, javaslatoknak, fontos, hogy illeszkedjen az öltönyöd többi részéhez is, így mielőtt választasz, fontos, hogy azzal is összevesd!