6 minút čítania, Matej Podstavek 03. 03. 2019

Valószínűleg mindenki hallott már az első benyomás fontosságáról, viszont jóval kevesebb időd van rá mint hinnéd. Nem az a fontos, hogy mit mondasz az első pár percben, hogy hogyan mutatkozol be, vagy akár hogyan köszönsz. Mire eljutsz ezekhez a lépésekhez, az első benyomás már megtörtént.

Egy másodperc töredéke elteltével már előítéleteket szül elménk, mikor meglátunk valakit először, így a külsődnek döntő szerepe lesz bármely első randin. Bármennyire is azt valljuk, hogy nem a felszín számít és a “belső a lényeg”, a pszichológia nem így működik. És az, amivel a leginkább alakítani tudod ezt az első benyomást, a ruházatod.

Sok tévhit kering arról, hogy mit a legelőnyösebb hordani egy randira, és persze erre a kérdésre nincs is egyetlen, mindent felülíró helyes válasz. A körülmények és a randipartnered nagyban befolyásolják hogy mi lenne a nyerő öltözék. Ennek ellenére van pár dolog, amit ha elkerülsz vagy észben tartasz, csak javítani tudsz az esélyeiden.

Az öltözéked legfontosabb eleme nem egy ruhadarab, hanem a gondosság amivel készülődsz. Azzal hogy időt szánsz kinézetedre, mutatod hogy tiszteled azt, akivel találkozol és igyekszel hogy jól nézz ki számára - és ez meg is látszik. Teljesen mindegy mennyire hiszed, hogy jól nézel ki egy szimpla pólóban meg farmerben, mert ezek azt tükrözik hogy semmi extrát nem fordítottál kinézetedre, és ez kaszálja el leggyorsabban az első benyomásod sikerét.

Ugyanakkor nem kell teljes öltönyben virítani, hacsak a választott helyszín meg nem követeli - ezzel akár feszélyezheted is a másikat. Öltözz ki, de ne vedd túl formálisra a hangnemet. Egy lazább, de mégis összeszedett és pár fokkal a mindennapi feletti öltözéket válassz magadnak, ami eleganciát tükröz de mégsem viszi túlzásba.

Miket Kerülj

Van pár ruhadarab, amit mindenképp kerülj egy első randin. A pólókat felejtsd el, mindenképpen valami gombos felsőt válassz magadnak. Az ingek az igazi befutók, és hatalmas választék van belőlük hogy mégis olyat tudj választani, ami illik hozzád. Különböző típusú gallérok, anyagok, minták és szabások közül választhatsz, és fontos, hogy legyen pár kedvelt darab a ruhatáradban. Egy jól szabott ing mindig az összeszedettséget tükrözi. A pólóingek egy kellemes középutat jelentenek a laza pólók és az ingek közt, így ezek is remek alternatívák.

Ha felsőruházattal egészíted ki öltözéked - és ezt mindenképp ajánljuk, kivéve ha az időjárásra nézve abszurdul nézne ki - akkor a kapucnis pulcsik maradjanak a szekrényben. Alternatívaként egy zakó, egy vékonyabb bőrdzseki, vagy az ingedhez illő mellény a tökéletes választás.

Nadrág téren a farmer az, amit azonnal le kell cserélj. Akárcsak a póló, a farmer is tud jól állni férfiakon, viszont ez egy olyan mindennapi viselet ami nem éppen azt sugallja hogy túl sok erőfeszítést fektettél az öltözéked kiválasztásába. Ugyanilyen a rövidnadrág. Bármilyen meleg van, sosincs annyira meleg hogy ne bírj ki egy randit egy hosszúnadrágban.

Öltözékötletek

Bár a férfiaknak valamivel kisebb választékból kell gazdálkodniuk mint a nőknek, bőven vannak opcióid egy stílusos de mégis sajátos ruhakombinációt kiválasztanod. Ügyelni kell a színek, minták és anyagok harmóniájára.

Nadrágokból a következőket ajánljuk: twillnadrág, chino, pamutnadrág. Ezek különböző mértékben hidalják át a farmer hanyagságát és az öltönynadrág teljes eleganciája közötti szakadékot, így egy tágabb spektrum áll rendelkezésedre, hogy a helyzethez illően öltözz.

Nem szabad elfelejteni a cipőket sem. Remélhetőleg nem szükséges említenünk, hogy ne lábujjas falmászó cipőt vagy túrabakancsot vegyél fel, viszont egy sneaker vagy deszkás cipő sem éppen alkalmas. Ha az összeállításod az elegánsabb oldalra esik, akkor egy derby lehet a befutó, míg a kissé lazább kiszerelés esetén egy csizma javasolt. Ugyanakkor ha bizonytalan vagy, egy monkstrap cipővel sem lehet nagyot tévedni.

A ruháknak nem csak a stílusa vagy a típusa fontos, hanem hogy rajtad hogyan állnak. Ha valami túl nagy, vagy túl kicsi, vagy egyszerűen nem jó a szabása, akkor teljesen mindegy mennyire stílusos - nem fog jól kinézni. A rosszul szabott vagy rosszul méretezett ruhák sokkal többet rontanak az összképen mint gondolnád.

Ugyanitt ügyelni kell ruháid tisztaságára, állapotára. A koszos, gyűrött vagy sérült ruhák épp annyira az extra figyelem hiányát tükrözik mint egy 2 perces póló-farmer kombó. A cipőd is legyen tiszta és ápolt - ha bőr cipőt hordasz, nem árt közvetlenül a randi előtt fajtájának megfelelően kezelned.

Bár ez a cikk a ruházatodra fekteti a hangsúlyt, zárásképp muszáj megemlíteni, hogy a legízlésesebb öltözéket is elrontja, ha te magad ápolatlan vagy. Ne csak a ruházatodra fordíts figyelmet, teljes megjelenésedet és személyes higiéniádat is tartsd szem előtt. A határozottság és egy jó öltözék elengedhetetlen, de egyik sem fogja elnyomni a testszagod, vagy rendbe szedni a frizurád.

Ne feledd - nem a ruha teszi az embert, de mindenképp hatással van az első benyomásra.