6 minút čítania, Matej Podstavek 27. 03. 2019

A “póló” szó hallatán többségünk ugyanarra gondol - az egyszerű, alap rövidujjú felső ruhadarabra amit legtöbb nap csak magunkra dobunk. Gyakran itt meg is áll a gondolatmenet. Jó, lehet hogy színes, lehet hogy valamilyen márkajel van rányomtatva, de ennyi egy póló, igaz?

A póló eredetileg pusztán alsóruházatként volt hordva, majd a háborúból visszatérő katonák - akik a fronton, az etikettet figyelmen kívül hagyva, rövidre vágott ujjú egyenruha ingjüket hordták - a 40-es években terjesztették el Amerikában, mint mindennapi viseletet.

A póló lehet, hogy az egyik egyszerűbb darabok közé tartozik, de itt is többfajta fazon, szabás és stílus alakítja a formáját és hogy milyen összeállításokhoz passzol. Ahhoz, hogy egy átfogó útmutatót adhassunk a pólók világáról, két részre fogjuk választani ezt a cikket. Először a ruha formájáról lesz szó - szabása, nyaka, ujjai - majd a kinézetéről - anyag, szín, minta.

A kettő kategóriából inkább az első ami fontosabb. A saját testalkatod szabja meg, hogy milyen jellegű pólók állnak rajtad jól, viszont azon belül szinte garantált, hogy találsz olyan színűt vagy anyagút ami neked megfelel. A kinézete teljesen rajtad múlik, hogy tetszik-e, viszont a szabása és hogy miként áll rajtad egy olyan tényező amihez neked kell alkalmazkodnod.

A Forma

A póló formája meghatározó, és itt dől el hogyan fog állni. Több elemükben különböznek egymástól a pólók, és itt sorra vesszük ezeket.

Nyakkivágás

A póló nyaka különböző alakú és mélységű lehet. A kerek nyakú a leggyakoribb verzió. Itt a nyakrész kerek és magas, takarja a mellkast. Ez a stílus mindenkinek jól áll, bár leginkább azokon a férfiakon mutat jól akiknek hosszabb, keskenyebb arcuk van. A kerek az alapvető nyak fazon, ami mindenhez megy.

A v-nyakú póló esetében a nyakvonal nem kerek, hanem a nevét adó jellegzetes v-alakban van megvarrva, mely így mélyebb és többet mutat a mellkasból. Ennél a típusnál kifejezetten nagy a variáció a mélységben. Van, ami ugyanolyan magas mint az imént említett kerek nyakú társai és igazából ugyan annyit takar, csak más alakú, illetve a kifejezetten mély, ami akkora teret hagy szabadon a felsőtesteden hogy kényelmesen elférne ott egy szuperhős logó - bár itt általában az izmokon lenne a hangsúly. Tipikusan a kerekebb arcformához illik.

Az y-nyakú póló gombokkal dobja fel a megszokott kinézetet. A gallér hiánya miatt marad ez a fazon is póló, és nem válik pólóinggé. A másik két nyakformához képest elegánsabb, de ettől még nem mondható kifejezetten elegáns ruhadarabnak. Ez egy hibrid, melyet ha végig begombolunk, akkor egy kerek nyakú pólót kapunk, a gombokkal viszont különböző mélységű v-nyak hatást kölcsönözhetünk neki.

Ujj

Az ujj hossza is jelentősen megváltoztatja a felső kinézetét. A szokványos póló a rövid ujjhosszt használja, mely nagyjából a felkarod felénél ér véget. Akár csak a kerek nyak, ez a legalapvetőbb, univerzális verzió.

A “cap” ujj választja el a pólót az ujjatlan trikóktól. Ez egy apró, igen rövid ujj ami éppen hogy takarja a vállat, hogy legyen a pólónak ujja, de mégsem. Ezt általában azoknak a férfiaknak ajánljuk, akik büszkék karizmaikra.

A félhosszú vagy hosszú ujjú pólók ujjai könyékig, vagy csuklóig érnek, és itt lehetőség van az ujjak feltűrésével a ruhadarab személyre szabására.

Szabás

A póló szabása talán a legfontosabb eleme az egésznek, mivel leginkább ez határozza meg hogyan mutatsz benne. Itt a testalkatod nagy szerepet játszik, ezért kell odafigyelni hogy milyen esése van a pólónak.

A kerek nyak és rövid ujj mellé beáll a normál fazonú póló mint az alap és leggyakoribb fajta. Nem túl szoros, nem túl laza, hanem arany középútként testesíti meg az univerzális felsőruházatot férfiaknak.

A laza szabású pólók a gyakorlatlan szemnek tűnhetnek szimplán pár számmal túlméretezettnek, de van különbség. A laza pólók rendszerint váll távolságban passzolnak, viszont az ujjuk és a törzsrészük tág, illetve hosszú. A szabásának neve mindent elárul arról, hogy milyen stílushoz illik.

A szűkre szabott pólók is hasonlíthatnak első ránézésre egy kinyújtott, kinőtt pólóra, de megint a vállon van a hangsúly, ami pont megfelelő szélességű. Ez egy feszes ruhadarab, minek szegélyei mindig érintkeznek a bőrrel.Testhezállósága miatt, bár sokat takar, nem sokat bíz a fantáziára ez a típus, így leginkább a fitt embereknek ajánlott.

A Külcsín

Miután megvan hogy milyen formájú pólót szeretnél, engedd szabadjára a fantáziád. Nyomtatott, mintás, logós, vagy sima egyszínű? Vászon, kötött vagy pamut? Ezeket már mind szabadon döntöd el. Ha nem találsz megfelelőt, saját póló nyomtatásra és rendelésre is van lehetőség manapság.