5 minút čítania, Matej Podstavek 16. 03. 2019

Ahogy kezd melegebbre fordulni az időjárás a tavasz érkeztével, kezdjük elővenni a lengébb, rövidebb ruhákat. Az egyik legnagyobb változás a nadrágok szára hosszában nyilvánul meg. A magasabb fokokkal együtt érkezik a rövidnadrág, viszont időjárástól függetlenül nem lehet mindig hordani, és az sem mindegy, hogyan tesszük.

Ebben a cikkben megtalálsz minden információt, ami ahhoz kell hogy jókor, jól hordj rövidnadrágot a melegebb hónapokban. Leírjuk mikor nem illik, illetve útmutatót adunk a különböző fajtákhoz és stílusokhoz.

Akárcsak a pólóknál a rövidnadrágoknál is vannak különböző fazonok, szárhosszok, és szabások. Bár rajtad múlik, milyen stílust preferálsz, van pár egyetemes igazság a rövidnadrágokat illetően amiket az esztétika szabályai is kötnek. Bár szerves részei a lazább, gördeszkás/utcai stílusnak, a nagyon tág rövidnadrágok amik lógnak rajtad egyáltalán nem kölcsönöznek megnyerő kinézetet.

Szabás

A hosszú szárú nadrágok egyszerűbb esetek, mivel a hosszú száruk többféle testfelépítéssel kompatibilis, tekintve hogy takarják egész lábad. A rövidnadrágok viszont többet mutatnak, így nehezebb elrejteni ha rosszul van méretezve, vagy egyszerűen nem rád szabták. Ha például sokkal tágabb a kelleténél, és elveszik a lábad a szárában, az itt sokkal nyilvánvalóbb.

Ez nem azt jelenti, hogy az a jó sort ami feszül, hanem szimplán oda kell figyelni hogy a te testalkatodhoz illő ruhadarabot válassz. A szárvégek jobbak, ha szűkebbek és nem sok üres teret hagynak a lábszár körül. A szár lehetőleg a térded felett érjen véget. A dereka ne szorítson el, de ne is legyen túl tág, mert vagy lógni fog rajtad, vagy gyűrődni fog az öv alatt.

A szárhosszt leginkább saját magasságodhoz igazítsd, mert ezzel kihangsúlyozhatod azt, hogy ha magas vagy, illetve ha alacsony vagy, akkor a megfelelő szárhosszal ezt ellensúlyozhatod. Röviden, a szabály ez: minél alacsonyabb vagy, annál rövidebb legyen a szár.

A magasabb férfiak térdig érő szárhosszal hangsúlyozhatják ki termetüket. A középmagas férfiak nagyjából szabadon választhatnak, majdnem minden sorttal kompatibilisek. Az alacsonyabb férfiak rövidebb szárhosszal magasabbnak tűnhetnek. Kisebb emberek magasságából a hosszabb szár csak lefarag.

Típusok

Különböző stílusok és fazonok állnak rendelkezésre, hogy megfelelő nadrágot válasszunk, viszont itt is van pár univerzális tipp. Ritkán néz ki jól, ha tele van aggatva zsebbel a rövidnadrág. Nem javasolnánk senkinek sem a cargo nadrágokat, főleg ha diszkrétebb, vékonyabb zsebek helyett kitüremkedő rakodóteret biztosítanak.

A bermuda nadrágok jó alternatívái a cargo nadrágoknak, mivel hasonló stílusról és kinézetről van szó, de mellőzik a cargo szemetszúró hibáit. Ez egy lazább viselet még a rövidnadrágok kategóriáján belül is. Gyakran találkozhatsz ilyennel a strandon, mivel sokszor az úszónadrágok is ilyen fazonúak. Tipikus nyaralós viselet.

Ezzel szemben élére vasalt nadrágot is találunk rövid kiszerelésben, ami ennek a nyári viseletnek a leginkább elegánsnak mondható verziója. Vedd figyelembe, hogy ez még mindig nem alkalmi nadrág, bármilyen hivatalos eseményen illetlen lenne hordani. Ha a melegebb hónapok alatt étterembe, esetleg golfozni mész, ez jó választás. A vitorlás rövidnadrág hasonló szerepet tölt be, viszont ezzel leginkább yacht klubbokban találkozhatsz, olyan férfiakon akik nem feltétlenül vitorláznak.

A chino rövidnadrágok kényelmes középutat adnak a laza és hivatalos megjelenés között. Mivel sortot úgysem hordhatsz konkrét eseményekre, nem kell a vitorlás nadrághoz ragaszkodni, viszont mégis összeszedettebben nézhetsz ki, mint egy bermudában.

Mikor Hordhatod?

A rövidnadrág etikett egy olyan téma, amit sokkal több embernek ismernie kéne, és igazán mellékelhetnék minden rövidnadrág mellé, vagy legalábbis nyomtassanak a címkére egy QR kódot ami egy ezt elmagyarázó oldalra irányítja a kedves vásárlót. Az egyszerű szabály az, hogy ha nem vagy biztos benne, hogy egy adott alkalomkor megfelelő lenne a rövidnadrág, akkor biztos nem az.

Semmiféle hivatalos vagy elegánsabb eseményre, összejövetelre vagy rendezvényre ne menj rövidnadrágban, bármilyen meleg van. Ezt a ruhadarabot laza baráti összejövetelekre, kötetlen kiruccanásra és mindennapi viseletre találták ki.

Nem ajánlatos zakókkal, dzsekikkel, pulóverekkel párosítani, mert ha azokat hordod, akkor nyilván hosszúnadrágos időjárás van. Alapvetően hosszú ujjú pólók mellé passzol, de ha már két réteg van felül akkor inkább a hosszú nadrágot vedd elő.

Ha kell lennie olyan esetnek is, ahol pont a rövid nadrág az ajánlott és a hosszú az, ami ellen óva inteni kell, az a strand lenne. Ha csak nem a hidegebb hónapokban jársz sétálni a partra, minek hordanál hosszú nadrágot a strandon?