6 minút čítania, Matej Podstavek 01. 04. 2019

Jönnek a melegebb hónapok és lassan itt az ideje elpakolni a kabátokat, dzsekiket, sapkákat és sálakat. Mivel hónapok teltek el mióta legutóbb a tavaszi és nyári ruhákhoz nyúltunk, meglehet hogy ideje egy készletfrissítésnek - ez esetben viszont megéri már most beszerezni az újabb darabokat, nehogy hoppon maradjuk amikor megérkeznek a húsz fokok.

Nyáron jelentősen más elfoglaltságok és programok a mérvadóak mint a hidegebb évszakok alatt, így jól meg kell gondolnunk hogy minden eshetőségre fel vagyunk-e készülve. A nyár és a tavasz a zenei fesztiválok, a túrázás, a strandolás és a kirándulás évszakai, viszont feltehetőleg nem ugyanazt akarod hordani a Sziget fesztiválon mint egy erdei túrán a Mecsekben.

Mivel most fognak előkerülni a rövid nadrágok és pólók a szekrény mélyéről, vagy esetleg most fogsz újakat szerezni, megéri felfrissíteni ismereteinket ezekről a ruhadarabokról. A rövidnadrágokról itt, a pólókról itt olvashatsz bővebben.

Mit Hordj A Mindennapokban

Állástól függően, munkahelyeden lehetséges hogy nem sok változás áll be év közben az öltözéket nézve, viszont szabadidődben már más a helyzet. A pólók és rövidnadrágok ilyenkor az alapvető jelöltek, esetleg szelesebb napokon hozzáadhatsz egy vékonyabb pulóvert. A lazább szabású pólók remek szellőzést biztosítanak, így kényelmesebbek nyáron mint a testhezálló darabok.

Ha nem túrázni mész, akkor a túracipő és bakancs maradjon otthon. Néha látni embereket mindennapi viseletképp hordani ezeket, ez viszont egy divatbűn! A sneakerek, slip-onok és a vitorlás cipők sokkal jobb választások. A szandálok ritkán állnak jól, ha egyáltalán, és a strand papucsoknak már a nevében megtalálod, hogy hova is illik azokat felvenni.

Mit Hordj Fesztiválokra

A zenei fesztiválokon a hömpölygő tömegek és nagy mennyiségű alkohol miatt hiheti azt az ember, hogy nem fontos mit hord - úgyis mindenki a színpadot nézi, nem igaz? Egyszerű megoldásképp hordhatod ugyan azt mint a mindennapokban, és meg is vagy! Persze azért itt is el tudunk látni pár jó ötlettel.

Ha vannak zenekaros pólóid, itt az idő előkapni őket. Bónusz Pont jár érte, ha az előadó a fesztivál fellépői között szerepel. Ugyanakkor ne a kedvenc pólóid, rövidnadrágjaid vedd elő, mert egy ilyen eseményen valószínűbb hogy koszolódnak, esetleg szakadni fognak a ruhák, főleg, ha beveted magad a mosh pitbe. A cipődre is garantáltan rátaposnak párszor, úgyhogy abból is inkább egy megviseltebb darabot végy elő!

Mit Hordj Túrákra

Ha túrázni mész a természet lágy ölén, akkor inkább a gyakorlatiasság a fontos, mintsem a divat. Ilyenkor ajánlott a túracipő, amit ugye máskor nem veszünk fel, vagy bakancs. Figyelembe kell venni a terepet ahova készülünk. Ha több napos, sátorozós kirándulásról van szó, érdemes olyan nadrágot választani, ami jól el van látva zsebekkel, illetve ellenállóbb anyagból készítették.

Bár mellényeket általában öltönyhöz ajánlunk, akkor is az elegáns szabású, gombos verziót, a nagyobb, cipzáros “turista mellény” itt most jól jöhet, ugyan azért amiért a sok zsebes nadrág. Egy jól felkészült túrázó sok felszerelést visz magával, és jó, ha nem kell mindenért mindig a táskában kotorászni hanem inkább kéznél van.

Tradicionálisan a természet színeit utánzó ruhadarabokat szoktunk túrázáshoz választani, ilyenek a tompább zöld és barna, esetleg szürke színek. Ezek még a túrázás vadászati gyökereiből maradtak vissza, és bár manapság nincs azzal se baj, ha neon színekben virítasz az erdőben, mégis jobb megjelenést kölcsönöz kirándulás közben ha ezt észben tartjuk.

Mit Hordj A Strandon

A balatoni strandoláskor, vagy akár egy külföldi tengerparti nyaralás alatt, célszerű úgy öltözni hogy mind a vízben, mind a parton jól tudjuk érezni magunkat. Úszónadrágoknál a fecskét hanyagoljuk, mind magunk, mind embertársaink érdekében. A bermuda stílusú úszónadrág remek választás lehet, mivel egy mindennapi rövidnadrág kinézetét utánozza, általában zsebbel is el van látva, de egyben egy úszónadrág is. Gyakran olyan anyagból készül, ami gyorsan szárad, főleg a napon, így a vízből kijőve át sem kell venni.

Itt elővehetjük a strandpapucsokat, flip flopokat, viszont a Crocs jellegű “strand szandálokat” kerüljük el. Míg a mindennapokban pólóingek, ingek, vagy saját stílusunktól függően feszülős pólók is részét képzik öltözékünknek, a strandra inkább a sima, lazább pólókat vegyük fel. Ezek jobban illenek ebbe a környezetbe.

A tavasz a megújulás évszaka, és ez a ruhatáradra is vonatkozik. A közeledő nyár miatt új pólókat, ingeket, rövidnadrágokat szerzel be, viszont ezenek helyet is kell biztosítani - tarts tavaszi nagytakarítást a szekrényedben felkészülésképp. Szabadulj meg a kinyúlt, elnyűtt ruháktól, selejtezd ki a szakadt vagy kifakult darabokat.

Azokat a ruhadarabokat, amiket már nem hordanál, de amúgy nincs velük baj, ne dobd ki, hanem inkább adományozd rászorulóknak!